Zajímavý nápad, který v sobě spojuje tradiční řemeslo a moderní design najdete ve slovenském eshopu Delidesign – medové perníky, které jsou prostě „too beautiful to eat“. Vyrábí se tradičním způsobem z regionálních přísad a každý je ručně vyráběný originál. Výroba jednoho medového perníku může trvat i 4 hodiny.
Zdroj: delidesign.eu
Mistři zapomenutého řemesla
Zakladatelé firmy Delidesign, Martin Wieland a Patrik Rentka, cestovali víc než rok po Slovensku, aby našli opravdové mistry tohoto už téměř zapomenutého řemesla. Návrhy prototypů nejprve nechali vyrobit 30 dodavatelům a z nich vybrali čtyři, kteří kvalitou odpovídali požadovanému standardu. Mezi ty, kteří tvoří perníky Delidesign patří i Mária Muráriková – vítězka olympiády v cukrářském umění.
Zdroj: delidesign.eu
Spolupráce s umělci i nejchytřejším psem na světě
Autorem asi nejzajímavějšího medového perníku je švýcarský umělec Daniel Spoerri – jeden ze signatářů Manifestu Nouveau Réalisme v roce 1960 v Paříži. V padesátých letech působil jako vedoucí tanečník ve státní opeře v Bernu a učil se od Olga Preobrajenska. Proslavil se svými „snare-pictures“ či dílem Fallenbild v 60. letech, kdy jídlo přenesl do umění. Šlo tehdy většinou o zbytky jídel, které jsou připevněné na stole. A o něco podobného se pokusil i při spolupráci s Delidesign.
Zdroj: delidesign.eu
Delidesign spolupracoval při focení i s border kolií Betsy, která se v roce 2008 objevila na obálce magazínu National Geographic. Tato kolie patří mezi nejinteligentnější psy vůbec. Její slovní zásoba čítá na 340 pojmů a je tedy silným konkurentem lidoopů. Pokud jde o inteligenci a laterální myšlení tak pozná 15 lidí jménem a v testech dovedla pojmenovat 38 ze 40 věcí.
Zdroj: delidesign.eu
Jak se vám medové perníky líbí?
Zdroj úvodního obrázku: delidesign.eu
Autor fotografií: scenics.com
Design portal
https://www.designportal.cz/produktovy_design/medove-perniky-delidesign.html
30.01.14